DIY Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ


Με λίγα οικονομικά υλικά μπορείς να μεταφέρεις οποιαδήποτε φωτογραφία σε καμβά και να την ανάγεις σε…σύγχρονη τέχνη.

Υπάρχουν στιγμές που αξίζει να τις αντικρύζεις κάθε μέρα. Υπάρχουν άνθρωποι, τόποι και εμπειρίες που έχουν τη δυνατότητα να σε φωτίσουν οποιαδήποτε στιγμή τις φέρεις στο νου σου. Αυτές τις φωτογραφίες δεν έχει νόημα να τις κρατάς φυλαγμένες στο κινητό και τον υπολογιστή σου και πολλές φορές, ούτε τα άλμπουμ και οι κορνίζες τους είναι αρκετές. Με τον παρακάτω τρόπο θα μάθεις πως να ανάγεις όποια φωτογραφία θες σε ένα, χορταστικό στο μάτι, πίνακα ζωγραφικής και μάλιστα χωρίς πτυχίο από την Καλών Τεχνών…

Θα χρειαστείς:
-κόλλα ντεκουπάζ (την βρίσκεις πολύ εύκολα σε καταστήματα χαρτικών ή με είδη χειροτεχνίας)
-ένα πινέλο (τέλεια γι’αυτή τη δουλειά είναι τα σφουγγαροπινέλα που πωλούνται στα ίδια καταστήματα)
-έτοιμο καμβά, όχι μεγαλύτερο από Α4 (το βρίσκεις σε διάφορες διαστάσεις στα μαγαζιά με είδη χειροτεχνίας)
-ψαλίδι ή κοπίδι
-χάρακας
-λαδόκολλα
-ακρυλικά χρώματα (προαιρετικό)
-ένα κομμάτι σφουγγάρι
-την αγαπημένη σου εικόνα εκτυπωμένη σε απλό χαρτί

Βήμα 1Ξεκίνησε επιλέγοντας και εκτυπώνοντας σε απλό χαρτί τη φωτογραφία που θές να αποτυπώσεις. Επειδή το σχέδιο θα εμφανιστεί στον καμβά ανεστραμμένο φρόντισε να λειτουργεί καλά η φωτογραφία που θα επιλέψεις είτε ανέστρεψέ την εξαρχής στον υπολογιστή χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων, όπως το Photoshop. Κόψε την εκτύπωση αν χρειάζεται, έτσι ώστε να χωράει ακριβώς πάνω στον καμβά.

Βήμα 2
Άπλωσε άφθονη κόλλα πάνω στην εικόνα, από την καλή της πλευρά, έτσι ώστε να διακρίνεις ελάχιστα το σχέδιο και τοποθέτησε την πάνω στον καμβά έτσι ώστε η πλευρά με το σχέδιο και την κόλλα να ακουμπάει στην επιφάνεια του. Ύστερα -και εδώ έρχεται το δύσκολο κομμάτι- άφησέ το να στεγνώσει για 24 ώρες.

Βήμα 3 Η κόλλα ντεκουπάζ έχει την ιδιότητα να μεταφέρει το μελάνι από τη φωτογραφία στον καμβά έτσι 24 ώρες μετά η εικόνα σου θα έχει μεταμορφωθεί σε “ζωγραφικό έργο”. Όμως δεν τελείωσες ακόμα! Με το σφουγγάρι βρέξε απαλά όλη την επιφάνεια της φωτογραφίας και σιγά σιγά αφαίρεσε τα υπολείμματα του χαρτιού.

Βήμα 4

Σε αυτό το στάδιο μπορείς να δώσεις μια ξεχωριστή πινελιά ζωντανεύοντας κάποιες περιοχές της εικόνας με ακρυλικό χρώμα. (Εδώ, αυτή η τεχνική χρησιμοποιήθηκε στον ουρανό και τους θάμνους) Άφησε το να στεγνώσει καλά.

Βήμα #5 

Τέλος πέρασε άλλη μια στρώση κόλλας πάνω στη φωτογραφία -δημιουργώντας, αν θέλεις, κάποιο ανάγλυφο- και άστο να στεγνώσει εντελώς. Το “έργο” είναι έτοιμο.

Tip1 Στο βήμα 4 μπορείς αν θες να παρέμβεις πιο δημιουργικά με το χρώμα πάνω στη φωτογραφία, να κάνεις κολλάζ με άλλα χαρτιά και γενικά να προσθέσεις ο,τι άλλο θες πάνω στον πίνακά σου.

Tip2 Μια ωραία ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις πάνω από ένα καμβάδες για να αποτυπώσεις ένα σχέδιο, να δημιουργήσεις, δηλαδή, ένα δίπτυχο ή τρίπτυχο. Για να το κάνεις αυτό θα χρειαστείς κάποιες βασικές γνώσεις υπολογιστή για να “κόψεις” σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, την εικόνα που θες σε κομμάτια και να προσαρμόσεις σωστά το μέγεθός τους. Ο έξτρα κόπος αξίζει για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Tip3 Μια ακόμα ωραία ιδέα είναι να βάψεις στο τέλος -όπως έγινε και εδώ- τις γύρω πλευρές του καμβά, δίνοντας έτσι στο τελικό αποτέλεσμα ένα πιο επαγγελματικό ύφος.

(φώτο: findinghomeonline.com)

πες μου την γνωμη σου!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s