5 συμβουλές για να απολαμβάνουμε τα τέλεια ζυμαρικά


Conchiglie_Pasta_Texture

Η καταγωγή των ζυμαρικών είναι γεμάτη μύθους και αντιφάσεις. Η ποιο γνωστός θρύλος είναι ότι τα μακαρόνια τα έφερε στην Ιταλία στον 13ο αίωνα ο Μάρκο Πόλο από την Άπω Ανατολή αλλά υπάρχουν και αναφορές για την ύπαρξη ζυμαρικών στα 1000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα. Το βράσιμο των ζυμαρικών, όσο εύκολο και αν φαίνεται, θέλει την τέχνη του. Ανακαλύψτε τη στα παρακάτω βήματα.

Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για το ιδανικό βράσιμο των μακαρονιών. 

  •  Η αναλογία του νερού είναι για κάθε 100γρ. ζυμαρικών 1 λίτρο νερό. Άρα για τις συνηθισμένες συσκευασίες των 500γρ. χρειαζόμαστε 5 λίτρα νερό. 
  • Το νερό θα πρέπει να βράζει πριν ρίξουμε τα μακαρόνια μέσα και να είναι πολύ καλά αλατισμένο. Καλό είναι να ρίχνουμε το αλάτι λίγο πριν βράσει το νερό γιατί αν το βάλουμε από την αρχή καθυστερεί τη διαδικασία βρασμού. 
  • Ποτέ δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα. 
  •  Τα ζυμαρικά ανάλογα με το είδος, το μέγεθος κ.τ.λ. έχουν διαφορετικούς χρόνους βρασμού. Καλό είναι να βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος και πάντα 1-2 λεπτά πριν δοκιμάζουμε. Ο χρόνος που συνήθως αναγράφεται στη συσκευασία είναι ώστε τα ζυμαρικά μας να γίνουν αλ ντέντε.
  • Για να είστε σίγουροι ότι τα μακαρόνια σας δεν θα κολλάνε μεταξύ τους, θα χρειαστείτε μια μεγάλη-βαθιά κατσαρόλα 
  • Ρίχνετε στο νερό τουλάχιστον 1 κ.σ. αλάτι που θα τους δώσει γεύση.
  • Όταν το νερό πάρει βράση, ρίχνετε τα ζυμαρικά. Δεν θα πρέπει ποτέ να τα σπάζετε για να χωρέσουν στην κατσαρόλα. Μέσα σε 30΄΄ θα μαλακώσουν και θα χωρέσουν.
  • Κάθε τόσο τα ανακατεύετε απαλά ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους ή στον πάτο της κατσαρόλας. Γι αυτή τη δουλειά καλύτερα να πάρετε μια τσιμπίδα ώστε να μην τα «τραυματίσετε». Όταν τα ανακατεύετε πολύ, τα μακαρόνια απελευθερώνουν περισσότερο άμυλο και κολλούν ευκολότερα.
  • Τα βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, ωστόσο πριν τα στραγγίξετε δοκιμάστε τα. Οι Ιταλοί τα προτιμούν να «κρατάνε» λίγο. Στην Ελλάδα τα θέλουμε πιο βρασμένα. Η επιλογή είναι δική σας.
  •  Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επιτυχία είναι το σούρωμα των ζυμαρικών. Αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα και χωρίς να έχετε προσθέσει κρύο νερό στην κατσαρόλα. Μετά δεν τα ξεπλένετε, εκτός και αν πρόκειται να φτιάξετε σαλάτα ζυμαρικών ή αν θέλετε να συνεχίσετε το ψήσιμό τους στο φούρνο (σουφλέ κ.λπ.). Όταν δεν τα ξεπλένετε, το άμυλό τους βοηθάει να δέσουν καλύτερα με τη σάλτσα.
  • Στη συνέχεια τους βάζετε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και να τα ανακατεύετε καλά. Μπορείτε επίσης να ρίξετε απευθείας τη σάλτσα στα μακαρόνια και να τα ανακατέψετε. Καλό είναι να αποφύγετε το τσιγάρισμά τους με βούτυρο, που τα κάνει πολύ πιο βαριά.
 
 
 
 

αν σας άρεσε η ιδέα μην ξεχάσετε να την μοιραστείτε με τα παρακάτω κουμπάκια (facebook,pinterest κ.τ.λ.) 

πες μου την γνωμη σου!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s